Vorig bericht   Volgend bericht

Belijdeniscatechese

Geplaatst op 13 juni, 2023

We hopen op woensdag 6 september (!) een begin te maken aan een seizoen belijdeniscatechese. Best mogelijk dat bij jou/ u de gedachte leeft: Ik ben er nog niet aan toe om belijdenis te doen.

Dat kan een terechte gedachte zijn. Als je bijvoorbeeld merkt bij jezelf, dat het leven met de Heere op een laag pitje staat. Meer iets van de buitenkant dan van de binnenkant. Of als je met allerlei onzekerheden en onduidelijkheden zit wat betreft de Bijbel en het geloof.

Maar is het niet de omgekeerde weg, om eerst toe te willen zijn aan ‘belijdenis doen’ en dan pas de belijdeniscatechisatie te gaan volgen? Om een voorbeeld te gebruiken: iemand gaat toch ook niet pas op autorijles, als hij klaar is om af te rijden? Juist het volgen van de belijdeniscatechisatie is een middel in Gods Hand, waardoor antwoorden worden gegeven, duidelijkheid wordt verschaft, het geloven wordt aangewakkerd. Dit wil de Heilige Geest juist langs deze weg geven. Denk eens aan de discipelen. Juist door Jezus te volgen (ook al begrepen ze in het begin meer niet dan wel) werd in hun leven de belijdenis gewekt: U bent de Christus!

Nog iets: het volgen van de belijdeniscatechisatie betekent niet dat je belijdenis moet doen. Je wordt nergens toe verplicht. Wie er nog niet aan toe is aan het einde van het seizoen, wordt er niet toe gedwongen. Vragen hierover? Ik ga graag met je in gesprek. (JPJV)

 

Terug naar het nieuwsoverzicht