Dag 9 & 10 - Sofia en terugreis

Beste lezers, we schrijven alweer ons laatste stuk van de blog. Dinsdag hadden we een vrije dag in Sofia. Jarnie, Bouke en Enrico zijn hun ochtend begonnen met een traditioneel rondje hardlopen. Daarna hebben we de stad verkend en Jannniek en Izak zijn langsgeweest bij het (kleine) kantoor van Tabitha Bulgaria, waar ze Albena en George gesproken hebben. De dag werd afgesloten met uiteten en daarna spelletjes in de lobby. We kijken terug op een geslaagde, nuttige en ook gezellige werkvakantie! Het heeft ons geraakt om te zien hoe blij alle kinderen waren om ons (weer) te zien. In verschillende tehuizen hadden ze zelf bedankjes gemaakt, die we als aandenken thuis een plekje kunnen geven. Op naar volgend jaar!

De woensdag staat in het teken van terugreizen. De controles op Sofia Airport liepen voorspoedig. We houden jullie op de hoogte van onze verwachte aankomsttijd bij Eben-Haëzer. Update 14:35 uur: het vliegtuig vertrekt naar verwachting ongeveer 30 minuten te laat, maar dit hopen we in te halen, waardoor 17:30 uur bij Eben-Haëzer nog steeds de planning is. Update 16:30 uur: we zijn geland, als het meezit met met de bagage, zullen we om 17:30 uur bij Eben-Haëzer zijn. Update 17:00 uur: we hebben de bagage en komen eraan! De verwachte aankomsttijd bij Eben-Haëzer is 17:40 uur.

We sluiten ook de laatste prijsvraag af. Wie werden er staande gehouden door politie en waarom? Waren het Enrico en Izak wegens hardrijden (aldus Ada & Cees Van B.)? Of slingerden Gerjanne en Jarnie over de weg om gaten te vermijden en vermoedde de politie dat er alcohol in het spel was (aldus A.N. Van der W.)? De waarheid is gelukkig minder spannend. Lisa en Janniek werden gestopt door de politie, waarschijnlijk ging het om een routinecontrole. Met deze laatste vraag maken we ook de winnaar bekend. Heleen B. heeft gewonnen met 6 punten! Ze wint daarmee een fles Bulgaarse rakia. Haar snelle start heeft haar geen windeieren gelegd. Vaste lezer Janneke B. is tweede geworden met 3 punten en regeregend titelhouder A.N. Van der W. werd derde met 2,5 punten. Zijn karakteristieke strategie van nauwgezette antwoorden kwam helaas voor hem te laat op gang om Heleen B. nog van de troon te kunnen stoten. Wellicht volgend jaar beter! Dank aan alle lezers voor hun betrokkenheid

Dag 8 - Afscheid

Vandaag was alweer de laatste dag in Vratsa. Om 8:00 zaten we weer aan de ontbijttafel, om vervolgens om 8:45 met het grootste gedeelte van de groep naar huis E te vertrekken. Ook gingen er een aantal mensen naar de apotheek, om spulletjes te halen om de teen van Nienke te verzorgen, die ze gisteren had verwond bij de rivier. De ochtend stond in het teken van het afronden van het werk in huis E, later vandaag zouden we immers vertrekken naar Sofia. Een deel van de groep hield zich bezig met het afmaken van de muurschilderingen. Voor het resultaat verwijzen we jullie naar de foto's die zijn bijgevoegd. Dat geldt ook voor het resultaat van het kluswerk, waar een ander deel van de groep mee bezig was. Door hen zijn de drie palletbanken en de tafel afgemaakt. Naast dat is er dus voor elk kind in het tehuis een muurschildering gemaakt in hun slaapkamer. Gisteren en vandaag ontmoetten we tevens twee kinderen die voor ons 'nieuw' waren. Ze waren de afgelopen dagen bij familie. Ook voor hen werd een muurschildering gemaakt en daarmee zat het kluswerk in huis E erop. Daarnaast werd er ook nog een deel van de ochtend kinderwerk gedaan. Daarbii stonden Annelies en Hanna met de kinderen stil bij het verhaal van Mozes in het biezen mandje. Vervolgens hebben de kinderen een eigen mandje gemaakt en ten slotte hebben ze nog met ballonnen gespeeld. Izak, Jarnie, Gerjanne en Lisa gingen ondertussen naar huis B. om daar het kluswerk af te maken. Deze toppers hebben tot 16:00 doorgestreden om het af te maken. Ze hebben daar de parasol verhoogd, zodat deze een deel van de tuin van schaduw voorziet en de laatste pijpjes vervangen waar de touwen van het zonnescherm doorheen gaat. Nu kunnen de schermen allemaal weer open en dicht. Ondertussen zat de rest van de groep met de kinderen van huis E bij het zwembad, als leuke afsluiter van de afgelopen week. Hier hebben we nog veel plezier gemaakt met de kinderen, gegeten en ten slotte afscheid genomen van de kinderen. Daarna stapten we in de auto en het busje om naar Sofia af te reizen. Doordat we op een eenbaansweg met alleen maar vrachtwagens terechtkwamen liepen we wat vertraging om, maar iets na 20:00 kwamen we in Sofia aan. Nadat we gesetteld waren in de kamers en ons even hadden opgefrist, zijn we nog iets gaan drinken in de stad. Daarna zijn we gaan slapen, om ons op te maken voor een vrije dag in de hoofdstad van Bulgarije.

Antwoord op de vorige vraag: wat gebeurde er in het restaurant? Werden Janniek en Izak foutievelijk herkend door een klant (aldus Janneke B.)? Of poogde een gast om Hanna te huwen door middel van uithuwelijking, waarna Izak hier een stokje voor stak door te zeggen dat dat in het Westen er niet zo aan toe gaat? En werd daarna deze persoon met stemverheffing boos op Izak? Het zal geen verrassing zijn dat deze unieke inzending het werk is van A.N. Van der W. Het correcte antwoord is dat Veni (de tolk) en Izak betrokken waren bij een verhitte situatie tussen een boos Brits stel en medewerkers van het restaurant. Het stel weigerde contant te betalen, waarna medewerkers de hulp inschakelden van onze rots in de branding: Veni, de tolk. Daarnaast was Izak net wezen pinnen, dus kon hij het Britse stel vertellen waar een pinautomaat was. De Britse man reageerde enigszins boos op deze boodschap, maar nadat hij besefte dat Veni en Izak niet bij het restaurant werkten, ging hij aarzelend en vol angst toch in zijn eentje naar de pinautomaat. Beide inzendingen verdienen een punt doordat ze Izak goed geraden hebben. Daarnaast verdient A.N. Van der W. een halve punt, omdat Izak in beide verhalen te maken had een verbaal agressieve klant.

Vraag van vandaag: welke twee personen werden 's ochtends op weg van de lokale bouwmarkt ‘Praktiker’ staande gehouden door de politie en wat was de reden? Een punt per juist persoon en twee punten voor de goede reden.

Foto's

 

Dag 7 - Rustdag

Vandaag hadden we een rustdag. We zijn naar het riviertje gegaan en hebben daar een overdenking met de groep gehouden. Morgen gaan we weer verder met de blog, antwoorden voor de vraag van de dag van gisteren kunnen tot morgen begin van de avond ingezonden worden.

Dag 6 – autopech

Beste lezers,

Vandaag vertrokken we op tijd naar huis E. Vandaag moesten we flink aan de bak om alles op tijd af te krijgen. Het zou een lange dag worden. In de ochtend zijn we opgesplitst in team kluswerk, team schilderwerk en team boodschappen. Het was al vroeg erg warm maar dit zijn we inmiddels wel gewend. Voor team klus bestond de ochtend vooral uit zagen, schuren en beitsen. Team schilderwerk mocht ook flink aan de bak toen er onverwachts nog 2 muurschilderingen bijkwamen. Bij team boodschappen verliep de ochtend niet vlekkeloos, bij het uitladen van de boodschappen in het hotel bleven de autosleutels achter. Echter was het team met het busje boodschappen gaan doen waardoor we de missende sleutel van de auto pas opmerkte toen we wilde vertrekken naar huis B. Gelukkig konden er een paar mensen met Albena meerijden. Hiermee was de gifbeker nog niet helemaal leeg, Bouke kreeg het busje niet meer aan de praat. Maar dankzij Izak’s lompe krachten kregen we de auto toch aan de praat. In de middag moest er ook flink doorgewerkt worden. Bij huis B moest het zonnescherm worden gerepareerd en er moest een parasolhouder ingegraven worden met beton. De bekisting is heel mooi geworden, dit kunt u bewonderen bij de onderstaande foto’s. Ook in huis E werden er weer mooie dingen gemaakt, ook deze zijn te bewonderen bij onderstaande foto’s. Deze middag mocht team boodschappen kluswerk weer opdraven. Na een zeer moeilijke zoektocht (met 50% van het personeel van de bouwmarkt) vonden we gelukkig wat we nodig hadden. Na een dag van maar liefst 8,5 uur in de brandende zon was het tijd om ons weer op te frissen in het hotel en daarna een lekker hapje te eten. Net als gisteren was het vinden van een geschikt restaurant weer een heel avontuur. Het restaurant waar we gereserveerd hadden had meer weg van een discotheek waardoor we genoodzaakt waren om een ander tentje te zoeken. Restaurant Flamingo kreeg de eer om ons te ontvangen. Het was een vermoeiende maar nuttige dag. De rustdag komt als geroepen, welterusten!

Antwoord van de vorige dag: Vele inzendingen suggereerde dat iemand een sanitaire stop moest maken. Dit was echter verre van waar. De reden van onze stop was het bijvullen van onze flesjes water bij een openbaar watertappunt. Tijdens de tocht met de kinderen, hebben we ons hard tijdens het wandelen en rotsklimmen. In combinatie met de hoge temperatuur van bijna 35 graden, zorgde ervoor we onze flesjes moesten bijvullen. Niemand heeft het antwoord geraden. We vonden de suggestie van de sanitaire stop het meest origineel, dus een punt voor Janneke B., Cees & Ada van B., en A.N. Van der W. Vooral het detailleerde antwoord van laatstgenoemde heeft onze mondhoeken doen optrekken. Ook dank Heleen B. (iets eten), Willeke van den B. (gaten in de weg opmeten) en Ada K. (zwerfhonden voeren) voor hun antwoorden. We kunnen uit jullie antwoorden opmaken dat jullie al veel van het land weten!

Vraag van de dag: wat voor vreemd tafereel maakten we mee met een buitenlandse gast in het restaurant? En welke twee personen waren hierbij betrokken? Een bonuspunt per goede naam.

Dag 5 - Een dagje uit

Beste lezers,

Vanochtend om 8 uur trommelden we onszelf weer uit bed om rond 9 uur te kunnen vertrekken naar huis E. George nam het voortouw met een busje vol kinderen en wij reden er met onze eigen auto en busje achteraan. De weg richting de boot waarmee we gingen varen was een soort achtbaan. We ontweken gaten op de weg en zijn veel bobbels overgevlogen. Gelukkig hadden we geen last van tegenliggers. We kwamen aan bij de bootverhuur en stapten op twee motorbootjes. We voeren een half uur en stapten halverwege de terugweg uit om het laatste stuk te lopen. Het was een heel mooie rivier om op te varen en langs te lopen vanwege de leuke bruggetjes, de omliggende huisjes en de mooie natuur. Terug bij het startpunt aten we wat broodjes en vervolgden onze weg. We stopten bij een grot genaamd: 'The eyes of God'. Zoals u op de foto's ziet zaten er twee grote gaten in de grot waar licht doorheen viel. Zo leken het net twee ogen. We klommen door de grot heen op weg naar de volgende. We klommen door smalle rotsgangetjes om te genieten van het mooie uitzicht. (Gelukkig is er niemand vast komen te zitten.) Een deel van de groep klom verder, terwijl anderen achter bleven omdat het toch wel erg steil en glad was allemaal. Na een tijdje zijn we weer teruggekeerd en huiswaarts gereden. We namen afscheid van de kinderen na een geslaagde dag vol avonturen. Voor de meeste kinderen was het de eerste keer op een boot. Een bijzondere ervaring dus. We gingen naar het hotel om een paar uur uit te rusten en ons klaar te maken voor het diner. Na lang rondjes lopen door het centrum streken we neer bij hetzelfde tentje als woensdag, waar we weer heerlijk aten. De helft van onze groep ging daarna nog even Vratsa in, terwijl de rest naar het hotel ging. Het was weer een mooie dag om met een tevreden blik op terug te kijken. Welterusten en tot morgen!

Antwoord van gisteren: Tijdens het kinderwerk ging er een autoalarm af, de reden hiervoor is het volgende: de shuttle vloog tijdens het badmintonnen de boom in. Eén van de kinderen besloot om een badmintonracket de boom in te gooien om de shuttle uit de boom te krijgen. Echter stond er onder de boom een auto en viel het badmintonracket op de auto waarna het alarm afging. Het antwoord is niet geraden, maar Ada K. en Neline van L. verdienen wel beide een punt wegens originaliteit, omdat ze in de richting zaten. Het alarm ging af als gevolg van sport, maar het ging om badminton en niet voetbal. Regerend titelhouder blogprijsvragen sinds 2019, A.N. van der W., dacht dat Lisa een oververhitte hond bevrijdde door de autoruit met een steen in te slaan. Hoewel we Lisa hiertoe wel in staat achten, was het dit keer geen reddingspoging van een hond. Volgende keer beter!

Vraag van de dag: Waarvoor zijn we langs de weg gestopt, op de weg terug naar Vratsa? Punten voor het goede antwoord en punten voor het meest originele antwoord.  

 

Dag 4 – Souvenirs

Beste lezers,

Vandaag sloten Annelies en Gerjanne aan bij het klus- en kinderwerk. Dankzij ons fantastische voorbereidende werk zijn we vanmorgen gelijk naar huis E gegaan om te gaan schuren en beitsen van de palletbanken. Dit werd vooral door de mannen gedaan met wat hulp van de Bulgaarse kinderen. We hebben ook verder gewerkt aan de schilderingen in de gang, waar we gras met bloemen en dergelijke hebben gemaakt. Daarnaast is er ook verder gewerkt aan de muurschilderingen in de kamers van de kinderen. Na een tijd zoeken naar de bal bleek die ontploft te zijn, daarom zijn we 's ochtends badminton gaan spelen met de kinderen. Na de lunch is de groep opgesplitst over de huizen Bravo en Echo. In Bravo hebben Izak, Jarnie en Lisa gewerkt aan de start voor de parasolhouder en de renovatie van de zonneschermen. Waar Izak erg blij was met zijn nieuwe boor. In huis Echo hebben Bouke en Enrico de palletbanken verder gebeitst. Tijdens deze activiteiten zijn er mooie gespreken op gang gekomen en hebben de Bulgaarse kinderen een paar nieuwe woorden in het Nederlands geleerd. Nienke en Gerjanne hebben samen met de kinderen de kamers overhoop gehaald zodat er muurschilderingen gemaakt konden worden, onder andere bomen, een wereldbol en regenbogen. Lisa en Hanna kwamen achter deze ploeg aan zodat ze de rest af konden maken en de boel van een verfje konden voorzien. Annelies heeft het verhaal aan de kinderen verteld over de geboorte van Jezus. Na dit verhaal hebben ze met de aquabeads (strijkkralen die je niet hoeft te strijken) prachtige kunstwerkjes gemaakt. Hier was geduld voor nodig wat voor Bulgaarse normen uitzonderlijk is. Hierna zijn we alles heel snel op gaan ruimen waardoor mensen heel creatief werden met het schoonmaak materiaal. Terug in het hotel was er nog genoeg tijd om een souvenir te gaan scoren en een cocktail te nuttigen. ‘s Avonds hebben Albena en George ons voorzien van een lekkere barbecue bij Albena thuis. Waarbij Rakia natuurlijk niet kon ontbreken. Heel wat koekjes, drankjes, koffie en op de terugweg flink wat hobbels later kwamen we aan bij het hotel. Het was een warme maar nuttige dag, welterusten en tot morgen!

Antwoord van gisteren: Op de kamer van de jongens trok de wc niet meer door. Op de kamer van de meiden was de airco kapot. Met dit in het achterhoofd krijgt Heleen B. een punt. Janneke B. dacht dat er geen warm water uit de douches kwam en de matrassen doorzakten. Dat is gelukkig niet het geval! Zowel Heleen als Janneke verdienen een punt voor de originaliteit.

Vraag van de dag: Tijdens het kinderwerk ging er een autoalarm af, wat was de reden dat het autoalarm afging?

Dag 3 - tripjes

Beste lezers,

Na een warme nacht gingen we weer hard aan het werk. Team Boodschappen ging lekker naar de Lidl, team muurschilderingen begon met schetsen maken en team klus gingen inventariseren bij huis B.Daarna gingen we naar een spectaculair Bulgaarse event. Daar ontmoetten we nieuwe kinderen en vrijwilligers. Dit zou een half uur duren volgens de Bulgaren, maar we zijn erachter gekomen dat een half uur in Bulgarije eerder een uur duurt.Na het leuke event gingen we naar huis E. Met het kinderwerk hadden we het verhaal verteld van Jezus, Jozef en Maria naar de tempel. De kinderen konden daarna een tasje versieren.Tijdens het kinderwerk ging team klus oude palletbanken uit elkaar halen en schuren, de boor wilde echter niet helemaal meewerken maar het kwam allemaal goed.Na al het harde werken gingen we terug naar huis B om te lunchen.Na het lunchen waren we weer opgeknapt om verder te werken. Team muurschildering begon met de tekeningen. Team kinderwerk mocht de bloedhete zon in om met de kinderen een potje te voetballen. Dit keer werden er geen brillen van hoofden geschoten. Na ons bezoek aan huis E vertrokken we naar huis D. Daar werden we goed verzorgd. Vooral Izak was erg blij met de koffie die daar werd geschonken. Na dit bezoek gingen Izak en Hanna Gerjanne en Annelies ophalen van het vliegveld. Dit duurde erg lang doordat de snelweg gedeeltelijk afgesloten was. 'S avonds hebben we heerlijk pizza gegeten bij een gezellig Bulgaars restaurantje. Lisa vond het nodig om op een hond af te rennen, waardoor we op de weg naar het restaurant de gehele tijd gevolgd werden door deze vieze vlooienhond aldus de jongens.  Moe maar voldaan gaan we slapen, welterusten en tot morgen! 

Antwoord van gisteren: Izak, Janniek, Bouke en Jarnie hebben in de auto en bus gereden. Het enige en tevens juiste antwoord kwam van Heleen B. Ze had alle namen goed. We vinden dit wel verdacht accuraat maar de punten gaan naar huize Bok.

Vraag van de dag: Welke mankementen hebben de hotelkamers? Tip: het zijn er 2. Per juist antwoord een punt, het meest originele antwoord krijgt een bonuspunt.

Dag 2 - Opstarten

Vandaag begonnen we met een uitstekend ontbijt waarna we met Albena vertrokken in de richting het huis E. Dit is een nieuw tehuis waar een aantal kinderen van huis A naar zijn overgeplaatst. Huis A was het eerste tehuis waar we geweest zijn, vanaf 2015 al. Na een korte maar hobbelige autorit kwamen we aan bij het huis E. Vandaag stond vooral in teken van inventariseren voor het kluswerk en kennismaking met de kinderen. We werden hartelijk ontvangen door de kinderen en het begeleidend personeel. We speelden een kennismakingsspel waarna we nog even in een speeltuintje met de kinderen gespeeld hebben. Kort voor de lunch zijn we naar huis B gereden waar in eerdere jaren al geklust is. Huis B is een tehuis speciaal voor gehandicapte kinderen. Na de rondleiding en lunch in dit tehuis zijn we opgesplitst in 2 teams, de ene helft ging naar de bouwmarkt gegaan om klusspullen in te slaan, de andere helft ging terug naar huis E om met de kinderen een knutselwerk te maken en een Bijbelverhaal voor te lezen. Na oneindig gezwerf in de bouwmarkt mocht ook team inkoop kluswerk vertrekken richting huis E. Ondanks de hitte werd er een voetbalveldje opgezocht om met de kinderen nog even een balletje te trappen. Hierbij werd de bril van Enrico van zijn hoofd geschoten, maar dat mocht de pret niet drukken. Jarnie was niet te stoppen, hij besloot na ruim 1,5 uur (intensief) voetballen nog even te gaan hardlopen. Na een korte opfrisbeurt besloten we Vratsa in te lopen om pizza te gaan eten. Helaas was de desbetreffende pizzeria (Foxtrot uit de eerdere blogs) gesloten waardoor we noodgedwongen in de toetjesbar terecht kwamen. Na de toetjesbar zijn we weer terug naar het hotel gelopen waar ik nu deze blog aan het schrijven ben. Welterusten en tot morgen!

Vraag van de dag: Wie hebben er al in het busje en auto gereden? Per goede naam een punt, per foute naam een punt in aftrek. Antwoorden zijn in te sturen via werkvakantiebulgarije@gmail.com. Let op: alle ingezonden antwoorden publiceren in de volgende blog.

 

PS: de oorsprong van sommige namen van gebouwen of tehuizen is terug te lezen in blogs van eerder jaargangen.

Dag 1 – Aankomen

Beste lezers,

Vandaag is het eindelijk zover... We gaan naar Bulgarije!!

Nadat we uitgezwaaid werden reden we zo snel mogelijk naar Eindhoven, met een klein omkeer momentje, om te kijken of de colonne wel luisterde.

Toen we op het vliegveld aankwamen, verwachtten we natuurlijk veel drukte echter viel dit mee en waren we er 3 uur van te voren. Want de grote vraag is: gaan we de vlucht redden of niet..?

In totaal hebben we er maar liefst een half uur over gedaan. Dus moesten we de tijd opvullen. En dat kon natuurlijk niet zonder naar de Burger King te gaan. We rennen allemaal naar boven, omdat iemand (de reisleider) zei dat de Burger King boven was, maar tot onze teleurstelling was daar geen Burger King te vinden.  

Na deze telleurstelling kwamen we er achter dat onze vlucht vertraging had tot 14.20 en we zouden eigenlijk om 13.00 vertrekken. Maar uiteindelijk stond er op het bord dat de vlucht om 14.10 ging!! Met deze 10 minuten winst konden we eindelijk boarden. Toen we in het vliegtuig zaten, kregen we bericht dat we een half uur vertraging hadden. We begonnen allemaal te lopen om elkaar te meeten.

In plaats van een half uur vertraging werd het 1.5 uur vertraging doordat er een militair vliegtuig moest landen... Na veel vertraging hadden we eindelijk Bulgarije bereikt en na flink speculeren hoeveel koffers er mee zijn gegaan stond de stand op 4 van de 8. Uiteindelijk waren het er 8 van de 8!!

In plaats van de Burger King gingen we dineren bij het restaurant met de gouden bogen. Helaas ging het weer eens mis met de bestellingen. Pech werd ons niet bespaard, we stonden weer veel te lang te wachten.

Toen we allemaal weer in de auto en busje zaten om een anderhalf uur durende rit te maken dachten we dat we alle vertraging al gehad te hebben stonden we weer in de file, 10 minuten van Vratsa vandaag.

Na een veertien en een half uur durende reis waren we eindelijk bij het hotel.